Blogs

Hoe werkt het puberbrein precies? Hoe kan je je (of als ouder) het beste voorbereiden op de eindexamens of een toetsweek? En wat kun je doen om beter te slapen zodat je fris en fruitig op school zit? Op deze onderwerpen en nog veel meer geven wij antwoord in onze blogs.

Hoe leer je je kind omgaan met social media?

Een wereld zonder media? We kunnen het ons haast niet meer voorstellen. Maar niet alles dat we hierop tegenkomen heeft een positieve invloed. Daarom is het belangrijk dat je je kind er bewust aan laat deelnemen. Wil je weten wat de beste rol is die je hierin als ouder kunt aannemen?

Hoe maak je lezen weer leuk?

Lezen is erg belangrijk voor onze algemene ontwikkeling, maar in een wereld van telefoons, sociale media en leuke series is het meestal niet onze eerste prioriteit. Je vindt het misschien saai of het doet je denken aan school. In deze blog vind je 6 tips om lezen weer leuk te maken!

Hoe bereken je je gemiddelde cijfer(s) in je examenjaar?

Misschien vind jij het fijn om te weten welke cijfers je moet halen voor je eindexamen? Of wil je weten met welke cijfers je je eindexamen ingaat? Welke situatie ook van toepassing is, examencijfers berekenen kan soms erg ingewikkeld zijn. Alles wat je moet weten om je examencijfer te berekenen staat daarom in deze blog!

Welke materialen mag je meenemen naar je examen?

De eindexamentijd is een spannende periode en om deze met iets minder stress te kunnen doorlopen is het fijn om te weten wat je precies mee mag nemen naar het examen. Wist je bijvoorbeeld dat je maar 1 normale rekenmachine mee mag nemen?

Last van belangst?

Belangst is een steeds groter wordend probleem onder jongeren. Het uitstellen van belletjes of het simpelweg helemaal niet willen bellen gebeurt steeds vaker en dit kan vervelende gevolgen hebben. Wij delen graag wat meer informatie en enkele tips!

Hoe leer je het beste?

Er zijn talloze manieren om te leren. Maar welke past het beste bij jou? En hoe pak je het leren dan het beste aan? Wij delen een paar van onze beste tips.

De examens in 2023: hoe zit het nou precies?

De examenregeling 2023 is bekend gemaakt door minister Wiersma. Wat opvalt? We gaan grotendeels terug naar normaal, zonder extra maatregelen.

Vergeet je niet te relaxen?

Natuurlijk is school heel belangrijk en neemt het een groot deel van je tijd in beslag. Maar om goed te kunnen presteren, is het minstens zo belangrijk om ook regelmatig te ontspannen. Daarna kun je er weer fris en fruitig tegenaan!

Hoe eet je je brein fit?

Het belang van gezonde voeding is wel algemeen bekend. Maar wist je ook al dat je hersens blij worden van bepaalde voedingsmiddelen? En dat je brein zo’n 20% opmaakt van alle energie die je binnenkrijgt door eten? Doe er je voordeel mee!

Wat doet de uitgeverij allemaal?

Dat je bij Lyceo terecht kunt voor bijles en huiswerkbegeleiding, dat wist je natuurlijk al. Maar we doen nog veel meer. Zo hebben we een eigen uitgeverij, die alle materialen verzorgt waar wij mee werken. Wat gebeurt daar zoal?

Wat is de doorstroomtoets in het basisonderwijs?

Alle leerlingen van groep 8 moeten een eindtoets maken. De eindtoets is een belangrijk onderdeel in de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Op basis van deze eindtoets wordt namelijk een schooladvies gegeven. Vanaf volgend schooljaar 2023/2024 gaan hier een aantal veranderingen in plaatsvinden.

Hoe kies je een vervolgstudie?

De gehele periode op de middelbare school kijk je er naar uit: het moment dat jij je diploma gaat. Wat doe je daarna eigenlijk? De keuze voor een vervolgstudie is niet altijd even makkelijk. Rosalie deelt de dingen die zij had willen weten. 

Hoe word je een rekenwonder?

Is jouw kind geen rekenwonder of denkt hij of zij dat niet te zijn? Ga thuis eens aan de slag met cijfers! Spelenderwijs kom je namelijk ook al een heel eind.

Wat gebeurt er in groep 8?

Time flies: ineens zit je kind in groep 8! Zat je net nog met een kleuter op schoot te wennen in groep 1, gaat ie ineens al bijna naar de brugklas… Maar zover is het nu nog niet. Wat moet je allemaal weten over dit laatste jaar op de basisschool?

Hoe begin je goed aan het nieuwe schooljaar?

Het schooljaar is nog maar net begonnen, dus dit is de kans voor jou en je kind om een goede start te maken. Wat daarbij helpt, is de juiste instelling. Namelijk de overtuiging dat je alles kunt leren, als je er je best voor doet.

Welke schoolspullen heb je echt nodig?

Om op school mee te kunnen doen met de les, heb je natuurlijk je schoolboeken nodig. Schriften en pennen zijn ook onmisbaar, maar wat heb je verder nu echt nodig? Een tip vooraf: heel veel heb je waarschijnlijk al in huis!

Hoe werkt de basisschool eindtoets?

We horen er vaker over tijdens basisschoolbegeleiding; de eindtoets. Maar dé eindtoets bestaat helemaal niet, er zijn namelijk verschillende eindtoetsen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Een nieuw schooljaar, hoe pak je dat het beste aan?

Of je nu in de brugklas zit en alles op de middelbare school voor het eerst beleeft, of dat je al in 5 vwo zit en alles al een keer gezien hebt: een nieuw schooljaar is toch altijd weer even wennen. En misschien wil je het dit jaar wel een keer helemaal anders aan gaan pakken. Wij hebben tips voor je!

Hoe pak je het eindexamenjaar het beste aan?

Je examenjaar wil je natuurlijk extra goed beginnen. Want een goed begin is het halve werk tenslotte. We hebben wat slimme tips voor je verzameld, waar je meteen je voordeel mee kunt doen.

Wat staat je te wachten in het eindexamenjaar?

Hier heb je al die jaren naartoe gewerkt en nu is het dan zover: je zit in je examenjaar. Voor de meeste leerlingen best een beetje spannend, want je hebt het (waarschijnlijk) nog nooit eerder meegemaakt en weet dus niet helemaal wat je te wachten staat.

Hoe overleef je, een zomervakantie?

Jij mag dan blij zijn dat je héél lang vakantie hebt, voor je ouders is het misschien wel even wennen dat je zoveel thuis bent. Hoe kom je samen de vakantie een beetje leuk door?

Wat zijn leuke dingen om te doen in Nederland?

Plannen genoeg voor de vakantie waarschijnlijk, maar voor het geval je toch een paar dagen over hebt en zin hebt in wat anders: wij hebben nog wel wat tips. Ga Nederland eens ontdekken, en dan bedoelen we niet de winkelstraten…

Wat doet een vestigingsmanager bij Lyceo?

Als het goed is heb je regelmatig contact met de vestigingsmanager van Lyceo. Je praat dan over hoe het met je gaat en of je vorderingen maakt in de bijles of de huiswerkbegeleiding. Maar wat doet een vestigingsmanager nou verder de hele dag? We vroegen het Dionne Geurds (23), vestigingsmanager Stedelijk Gymnasium Leiden.

Hoe oefen je je talen op vakantie?

In de vakantie wil je waarschijnlijk zo min mogelijk met school bezig zijn, dat snappen wij ook. Maar je kunt op een leuke manier toch nog iets doen met je opgedane kennis. Als je naar het buitenland gaat, kun je namelijk meteen checken hoe het gesteld is met je talenkennis.

Uitstelgedrag, hoe kom je ervan af?

Iedereen heeft er weleens last van. Je moet iets doen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt en gaat eerst even wat anders doen. En nog iets anders, en nog iets. Tot de deadline ineens in je gezicht staart en je toch echt wat moet gaan doen. Wil jij af van je uitstelgedrag? Wij vertellen je hoe je dat aanpakt.

Even een tandje bijzetten?

Heb je moeite met een bepaald vak en kan je cijfer wel een oppepper gebruiken zo tegen het eind van het jaar? Kom dan naar de bijles van Lyceo!

Hoe blijf je gemotiveerd in het tweede tijdvak?

Kies jij ervoor om je examens te verdelen over twee tijdvakken? Dat heeft z’n voordelen, nadeel is alleen wel dat jij nog aan de bak moet als de rest al vakantie aan het vieren is. Hoe houd je jezelf bij de les?

Hoe blijf je geconcentreerd tijdens je eindexamen?

Daar zit je dan, in de gymzaal, met je examen Engels voor je neus. Goed voorbereid, dat wel, maar het lukt met geen mogelijkheid je te concentreren. Je hoort, ziet en ruikt alles om je heen, maar de letters dansen voor je ogen. Wat nu? Vooral niet in paniek raken, maar deze tips opvolgen!

Examenstress, hoe blijf je dit de baas?

Dat je gespannen bent voor je examens, is natuurlijk volkomen normaal. Een beetje spanning is zelfs gezond: het houdt je alert en zorgt dat je beter presteert. Maar soms wordt de stress zo erg dat het je compleet verlamt. Wat doe je dan?

Welke afleidingen zijn er tijdens de examens?

En nog belangrijker, hoe verleg je jouw focus? Gesnotter of gehoest van docenten of medeleerlingen, geluid van buiten en het tikken met een pen zorgen voor de grootste afleiding tijdens deze belangrijke periode. Wij onderzochten de grootste examenergernissen onder leerlingen.

Muziek aan/uit bij het leren?

Heb jij altijd een muziekje aan bij het leren? Of moet het voor jou juist helemaal stil zijn om je te kunnen concentreren? En hoe goed of slecht is het eigenlijk om muziek aan te hebben als je iets in je hoofd moet zien te krijgen?

Hoe geef je een goede presentatie?

De één draait er zijn hand niet voor om, de ander ligt er nachten wakker van: een presentatie geven voor de klas. Met een gelikte Power Point of Prezi kom je hoe dan ook goed voor de dag. Wij vertellen je hoe je dat aanpakt.

Feedback, hoe ga je er goed mee om?

Niets is zo lastig als het krijgen van commentaar, zelfs al is het terecht en goed bedoeld. Maar hoe ga jij daarmee om? En hoe geef je zelf feedback, zonder iemand onbedoeld te kwetsen?

Volgende stap... Wat komt er bij het studentenleven kijken?

Er wordt vaak gezegd dat je studententijd de beste tijd van je leven is. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn, maar het is in ieder geval een tijd die je niet snel meer vergeet. Maar hoe leer je de nieuwe mensen kennen? Of hoe vind je snel een kamer? Wij delen onze tips. 

Hoe werkt het puberbrein?

Feit: het brein van een puber werkt heel anders dan dat van een volwassene. Dat is natuurlijk geen excuus voor alles, maar het verklaart wel waarom pubers niet altijd te volgen zijn in hun keuzes en gedrag. Dat komt doordat hun brein nog niet ‘af’ is en ze bepaalde vaardigheden nog niet (helemaal) onder de knie hebben. Dat kan uitdagend zijn, zowel voor een puber zelf als voor de ouder.

Hoe bereid je je voor op de toetsweek?

Uitzonderingen daargelaten hebben de meeste kinderen een paar keer per jaar te maken met een ‘toetsweek’. Hoe kom je zo’n toetsweek nou zo goed mogelijk door?

Wat kun je doen om beter te slapen?

Het is jullie vast opgevallen: jongeren houden er een ander slaappatroon op na. ’s Morgens niet uit bed te krijgen en ’s avonds laat erin. Dat is geen onwil, maar dat is grotendeels te danken aan hormonen. Ook sociale factoren spelen mee, zoals in de avond sporten, bijbaantjes en afspreken met vrienden. Daarnaast kost het bijhouden van sociale media en facetimen met vrienden ook de nodige tijd.

Goed plannen, hoe doe je dat?

Veel (ouders van) tieners zullen het beamen: plannen blijft lastig! Soms gaat het goed, maar er gaat ook wel eens wat mis. Waarom is plannen nou zo’n uitdaging en is daar wat aan te doen?

Welke open dagen zijn er?

Weet je al wat je wilt gaan doen na je examen, of heb je nog geen flauw idee? Het bezoeken van open dagen is een goede manier om een indruk te krijgen van wat vervolgopleidingen eigenlijk inhouden. Kijk snel wanneer jouw favoriete opleiding een (online) open dag aanbiedt!

StudieKeuzeAdvies

Mocht je nou nog geen idee hebben welke opleiding je wilt gaan doen na je examen, of je weet niet goed wat er allemaal mogelijk is, overweeg dan eens StudieKeuzeAdvies van Lyceo. Je krijgt vier persoonlijke sessies met een persoonlijke en ervaren studiekeuzecoach en na afloop weet je precies welke studie bij jou past. Klinkt goed toch? Wil je meer weten of je aanmelden?

Examentips 3

Hoe kom je de examentijd een beetje relaxt door? En hoe help je jouw kind in de voorbereiding? Met onze tips gaat het niet vanzelf, maar wel makkelijker.

Leren leren: hoe doe je dat precies?

Voor de ene leerling is één keer de stof doorlezen voldoende om een hoog cijfer te scoren, de ander zit uren te blokken en haalt net een voldoende. Is het een kwestie van geluk hebben, of kun je ook leren leren? Allebei waar, want iedereen is anders en sommige mensen hebben misschien net wat meer ‘talent’ om leerstof te doorgronden en te onthouden. Maar gelukkig zijn er ook manieren om te leren hoe je moet leren.

Hoe houd je je hoofd, hart en lijf in balans?

Je lijf is een complex systeem, waarin alles met elkaar samenhangt. Ga maar na: als je blij bent, wil je hele lijf wel meedansen. Voel je je somber, dan ben je verder ook niet vooruit te branden. Maar wat zorgt er nou precies voor dat je je goed voelt? Gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen, dat weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat de manier waarop we over onszelf denken invloed heeft op hoe we ons voelen? Voor het beste resultaat is het dus belangrijk dat je hoofd, hart en lijf met elkaar in balans zijn.

Goed voorbereid je examen in, hoe doe je dat?

Als je één of meer vakken hebt waar je niet heel zeker van bent, kan het handig zijn om een examentraining te volgen. Maar ook als je er goed voor staat, is het zeker de moeite waard. Je krijgt namelijk een beeld van hoe een examen eraan toe gaat, zodat je nog beter voorbereid bent voor het echte werk.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Natuurlijk moet je hard leren voor je examens, dat is logisch. Maar leren gaat een stuk beter als je verder ook goed voor jezelf zorgt. Dus nachten doorhalen op een dieet van cola en chocola, is niet zo’n goed idee. Maar dat wist je natuurlijk zelf ook wel. Wil jij graag een beetje fit en uitgerust je examens in? Lees dan gauw verder!

Examentips 2

Hoe kom je de examentijd een beetje relaxed door? En hoe help je jouw kind in de voorbereiding? Met onze tips gaat het niet vanzelf, maar wel makkelijker.

De examens in 2022: hoe zit het nou precies?

Het leek er even op dat de examens dit jaar op de ‘oude’ manier door zouden gaan. Maar ook de leerlingen die dit jaar examen doen, hebben flink last gehad van alle coronamaatregelen. Daarom zijn de eisen gelukkig toch wat aangepast. Hoe?

In gesprek met: examentrainer Rosalie Moens

Hoe leuk is dat nou, een examentraining geven? We vroegen het aan een ervaren trainer: Rosalie Moens is al sinds 2018 examentrainer bij Lyceo voor het vak economie. Dat doet ze naast haar master New Governance & Sustainability.

Ezelsbruggetje nodig?

Alles wat het leren makkelijker maakt, is meegenomen. Soms is een ezelsbruggetje dé manier om dingen beter te onthouden. Wat een ezelsbruggetje is en wat wij daarmee te maken hebben?